Despre Buddha Maitreya

Buddha Maitreya
Statuie reprezentându-l pe Buddha Maitreya, mănăstirea Diskit, India

"Maitreya" este numele următorului Buddha din această lume. La nivel de galaxie sau de Existenţă el nu este următorul Buddha ci, aşa cum am mai spus în pagina despre Buddhaşi, apariţia Buddhaşilor în lumi are loc neîntrerupt, la o scară infinită. Însă, în această lume, după dispariţia Dharmei predată de Buddha Śakyamuni, Buddha Maitreya este cel care o va readuce în lume, şi va ajuta nenumărate fiinţe să se Elibereze şi să progreseze pe Calea către Buddhaitate, aşa cum fac toţi Buddhaşii în toate lumile, şi cum a făcut bineînţeles şi Buddha Śakyamuni.

Numele lui Buddha Maitreya înseamnă "cel care are iubire binevoitoare" (maitrī în sanscrită), sau "prietenul binevoitor". Acum, viitorul Buddha Maitreya este încă un măreţ Ārya Bodhisattva aflat pe ultimul bhūmi (pe cel de-al zecelea nivel de Bodhisattva) şi care sălăşluieşte în Paradisul Tuṣita, având numele "Nāthadeva".

Deşi statuia din imagine care îl reprezintă pe Buddha Maitreya aşezat are 32 de metri înălţime, aceasta este o reprezentare destul de precisă. Buddha Śakyamuni a spus că atunci când va apărea Buddha Maitreya în această lume, oamenii vor avea aproximativ 40 de metri înălţime, deci vor fi mai mari şi decât au fost dinozaurii. Buddha Śakyamuni i-a spus Venerabilului Mahākāśyapa să nu intre în Nirvana (adică să nu realizeze activitatea de a muri) ci să intre într-un munte unde, în meditaţie, să îl aştepte pe viitorul Buddha Maitreya. Acesta, după ce va deveni Buddha, va şti că este aşteptat şi unde anume, iar la momentul potrivit va merge în locul unde stă Venerabilul Mahākāśyapa în meditaţie, şi îl va scoate din munte. Venerabilul Mahākāśyapa îi va oferi o robă lăsată special de Buddha Śakyamuni, şi apoi va permite disoluţia corpului său, într-un mod foarte spectaculos. Roba pe care o va primi Buddha Maitreya, deşi îi este bună ca robă unui om din prezent, va putea să înfăşoare numai două degete de la mâna unui om de pe vremea lui Buddha Maitreya. Mulţi dintre Discipolii lui Buddha Maitreya se vor mira de acest lucru.

Reamintesc cititorului că niciun agregat şi în general nicio dharma nu este un sine, şi nu are nicio legătură cu un sine, şi de aceea dimensiunea corpului fizic este complet irelevantă. Un Buddha nu este mai mare sau mai mic decât un alt Buddha, deoarece de fapt niciun Buddha şi nicio fiinţă în general nu este caracterizată în niciun fel de un corp sau de vreo dharma. Aşadar, Buddha Maitreya nu va fi "mai mare" decât Buddha Śakyamuni.