Despre Buddha Śakyamuni

Buddha Śakyamuni
Reprezentare a lui Buddha Śakyamuni

Buddha Śakyamuni este cel de-al patrulea Buddha care a apărut în această lume. Înainte de a deveni Buddha aici, în penultima sa viaţă, el a sălăşluit în paradisul Tuṣita, fiind numit Svetaketu ("Steag Alb"). În acest paradis se află acum şi viitorul Buddha Maitreya.

Născut în ultima viaţă ca prinţ numit Gautama Siddhartha, el a avut parte de o educaţie aleasă şi a avut acces la cele mai avansate informaţii din acea vreme. Totuşi, dându-şi seama că toate fiinţele vor muri inevitabil şi că şi el va avea aceeaşi soartă, la vârsta de 29 de ani a ales calea rătăcitorului ascet şi a plecat în pădure pentru a descoperi realitatea şi pentru a putea ajuta fiinţele să treacă dincolo de naştere şi de moarte, pentru ca ele să nu mai sufere niciodată. Timp de şase ani el a urmat diferite practici, printre care şi învăţăturile a doi asceţi renumiţi, şi până la urmă a renunţat la toate deoarece a realizat că nu transcend moartea. Apoi, urmând propriile tendinţe cultivate de-a lungul unui număr imens de vieţi anterioare, singur sau sub îndrumarea unui număr imens de Buddhaşi şi de Bodhisattvaşi, a "reconstituit" calea către Trezirea Perfectă şi a şi atins-o, adică a devenit un Buddha, un Perfect Trezit.

Numele de "Śakyamuni" înseamnă "înţeleptul din clanul Śakya", clanul din care făcea parte şi familia sa.

Aceasta este numai o mică parte din întâmplările din ultima sa viaţă. După ce a devenit un Buddha, deoarece putea să îşi amintească numărul infinit de existenţe anterioare ale tuturor fiinţelor, Buddha Śakyamuni a povestit numeroase întâmplări din acestea, şi legăturile lor cu fiinţe din acel moment.

Aşadar, "Buddha" este o fiinţă care a atins Trezirea Supremă în timp ce era născută în această lume, şi a fost a patra fiinţă care a reuşit acest lucru aici, de când există acest sistem solar şi această planetă. Pe durata existenţei acestui sistem solar, Buddha a prezis că vor mai apărea încă aproximativ o mie de Buddhaşi, şi apoi acest sistem solar va fi distrus de foc, ceea ce astronomii contemporani au observat ca fiind sfârşitul inevitabil al oricărui sistem solar, prin explozia stelelor sau a stelei centrale, care este şi distrugerea completă a planetelor şi a celorlalte obiecte care orbitează în jurul stelei sau stelelor centrale.

După cum am explicat la descrierea Buddhaşilor, "al patrulea Buddha" se referă numai la acest sistem solar (sau sistem de lumi) şi nu la Existenţă în general. Chiar în timp ce citiţi aceste cuvinte, un număr infinit de Buddhaşi apar într-un număr infinit de lumi, un număr infinit de Buddhaşi predau Dharma într-un număr infinit de lumi, un număr infinit de Buddhaşi îşi încheie ultima viaţă într-un număr infinit de lumi, un număr infinit de Buddhaşi sălăşluiesc în Tărâmurile lor Pure, şi aşa mai departe. Scara la care se petrec aceste evenimente este inconceptibilă pentru orice fiinţă care nu este un Buddha, este inconceptibilă până şi pentru un Ārya Bodhisattva.