Despre Budism

Buddhism
Imagine compozită, reprezentare a ideii de "Budism"

"Budismul" sau "Buddhismul" este o noţiune occidentală aproximativă care cuprinde în linii mari Dharma şi practicile asociate ei. Cuvântul "Budism" nu există în Dharma, ci este utilizat de occidentali pentru cei care urmează într-un fel sau în altul învăţăturile Divinului Buddha, adică ale lui Buddha Śakyamuni. El este similar cuvintelor "creştinism" care este utilizat pentru cei care urmează învăţăturile lui şi despre Iisus Christos (de unde îi derivă şi numele) şi cu "hinduism", care este un nume pentru un set de credinţe şi de practici ale unor persoane din subcontinentul Indian (de unde şi numele).

Aşadar, deşi unii învăţători contemporani îl acceptă şi îl folosesc pentru a vorbi pe înţelesul occidentalilor, inclusiv pe înţelesul românilor, noţiunea de "Budism" este relativ nouă şi nu face parte din ceea ce este numit "Budism" prin intermediul ei.

Statistic, în prezent, aproximativ 7,5% sau 500 de milioane dintre oamenii de pe Pământ urmează Dharma într-un fel sau în altul, adică sunt consideraţi sau se consideră "buddhişti". Dintre aceştia, o mare parte urmează şi practică învăţăturile lui Buddha Śakyamuni despre Buddha Amitābha şi despre tărâmul său Pur, Sukhāvatī.