Despre Bodhisattva Hotei

Bodhisattva Hotei
Reprezentare a lui Bodhisattva Hotei

Bodhisattva Hotei (sau Budai) a fost un călugăr budist care a trăit în China, în jurul secolului al zecelea conform calendarului occidental. Numele său înseamnă literalmente "sac pentru haine", şi de aceea în numeroase reprezentări ale sale apare şi un sac mereu plin, pe care de obicei îl ţine pe spate. El este reprezentat cel mai adesea ca zâmbind, şi este considerat ca aducând prosperitate, mulţumire şi veselie. Mereu mulţumit, niciodată trist sau având vreo perturbare mentală, el dormea oriunde ajungea să doarmă, deoarece datorită puterilor sale el era nu afectat de condiţiile meteorologice.

Bodhisattva Hotei a declarat despre el însuşi că este de fapt chiar acel Ārya Bodhisattva care va deveni Buddha Maitreya.

Fiind un Bodhisattva al prosperităţii, a ţine în casă sau în birou o statuetă care îl reprezintă şi a o mângâia pe abdomen este considerat ca fiind de bun augur, şi ca aducător de prosperitate şi de succes dobândite în mod corect.

Deşi pentru o persoană avizată confuzia dintre Bodhisattva Hotei şi Buddha Śakyamuni poate părea destul de greu de făcut, totuşi în lumea occidentală mulţi oameni îi confundă, crezând că ei doi sunt de fapt una şi aceeaşi persoană. De multe ori, deşi este încă doar un Bodhisattva şi nu un Buddha, Hotei este numit, din confuzie, "Buddha care râde", "Buddha cel Vesel" sau "Buddha cel gras", considerându-se că ar fi însuşi Buddha Śakyamuni.