Despre Sangha

Sangha
Călugări budişti din Thailanda

Cuvântul "Sangha" din limbile sanscrită şi Pali înseamnă "asociere", "adunare" sau "comunitate". Acest termen a fost folosit şi în politică, de exemplu pentru un grup care conducea o anumită regiune sau ţară.

Divinul Buddha a folosit acest cuvânt pentru a denumi comunitatea de călugări (şi mai târziu şi de călugăriţe) care îi urmau învăţăturile, adică Dharma. De asemenea, Sangha includea şi include şi toate fiinţele realizate, indiferent dacă erau (respectiv sunt) sau nu călugări. În timp, numele de Sangha a ajuns să fie folosit şi într-un sens mai larg, în ea fiind cuprinşi de multe ori şi practicanţii laici, bărbaţi şi femei. Totuşi, cuvântul mai potrivit pentru călugări, călugăriţe şi laici la un loc este "pariṣā".

Cu foarte puţine excepţii, pe vremea Divinului Buddha în Sangha erau acceptaţi numai cei care aveau potenţialul şi intenţia de a obţine cel puţin Eliberarea de suferinţă. De aceea, Sangha era considerată una dintre cele Trei Nestemate, unul dintre cele trei Refugii, celelalte două fiind Buddha şi Dharma. Având în vedere decăderea inevitabilă a acestei comunităţi (odată cu decăderea vremurilor), decădere prezisă de către Divinul Buddha, mulţi învăţători au recomandat şi recomandă ca refugiul să fie luat în Buddha, în Dharma şi în Ārya Sangha (în loc de Sangha).