Recomandări - Donaţii

Calugari_cersind
Călugări budişti care merg să "cerşească" mâncare

Ca multe dintre activităţile din această lume, şi studierea, urmarea şi răspândirea Dharmei necesită mijloace şi resurse, în diverse forme, dintre care cea mai larg aplicabilă formă sunt banii.

În Sutrele şi textele de pe acest site web veţi găsi mai multe exemple de donaţii, inclusiv de pe vremea Divinului Buddha. De exemplu, pe atunci călugării puteau primi numai patru feluri de ofrande: mâncare (inclusiv apă), îmbrăcăminte, medicamente şi cazare. Pentru mâncare, călugării mergeau să "cerşească" prin faţa caselor din zona unde se aflau, fără a cere, fără a spune niciun cuvânt. Ei doar aşteptau în faţa unei case, iar dacă nu primeau nimic atunci mergeau în faţa altei case. Dacă nu primeau nimic într-un anumit interval de timp, se întorceau la mănăstire sau în locul de unde plecaseră. La schimb, ei puteau oferi doar învăţături din Dharma, îndrumare sau exemplu. Comerţul de orice fel le era interzis, şi le era interzisă şi familiarizarea cu anumite persoane, sau primirea de ofrande doar din acelaşi loc, şi aşa mai departe. Însă, odată cu schimbările în organizarea socială, aceste norme au fost modificate din diverse cauze, şi astăzi donaţiile au o altă semnificaţie.

A sprijini Dharma este întotdeauna un lucru bun, însă trebuie să fiţi foarte atenţi pentru ce şi cui oferiţi energia, timpul şi resursele dumneavoastră de orice fel, deoarece dispuneţi de o cantitate limitată şi probabil că doriţi ca darul dumneavoastră să fie cât mai eficient posibil. Înainte de a face o donaţie, trebuie să verificaţi dacă efortul dumneavoastră şi banii primiţi de la dumneavoastră sunt folosiţi în mod corect şi eficient, şi pentru scopuri bune. Aceste verificări le puteţi face pe baza a ceea ce ştiţi din Dharma şi despre activităţile pe care doriţi să le sprijiniţi. Aşadar, şi aici este necesară o minte limpede şi care cunoaşte corect. Aceasta nu este un îndemn la a fi zgârciţi, ci la a fi neapărat generoşi, dar în acelaşi timp înţelepţi.

În cadrul Dharmei, puteţi face donaţii Stupelor, centrelor, mănăstirilor şi templelor budiste, călugărilor budişti, şi aşa mai departe. De asemenea, puteţi face donaţii căre activităţile care au drept scop tipărirea de cărţi de Dharma şi oferirea lor fiinţelor. Puteţi tipări textele de pe acest site web şi le puteţi oferi (numai) în mod gratuit fiinţelor. Vă încurajez cu cea mai mare căldură să faceţi asemenea donaţii, pentru că în aceste cazuri atât intenţia dumneavoastră bună cât şi activitatea, fiinţa sau fiinţele sprijinite vă vor aduce numeroase merite.

De exemplu, acest site web, traducerile şi comentariile pe care le-am pus aici, timpul, energia şi banii mei au fost folosiţi pentru a răspândi Dharma, pentru a ajuta fiinţele să se elibereze definitiv de suferinţă. De asemenea, am oferit şi donaţii în bani unor organizaţii (nu doar budiste) şi unor persoane (nu doar budiste). Iar prietenii (de ambele sexe) care au ajutat la finisarea traducerilor, care au ajutat la construcţia acestui site web, şi care şi-au şi oferit mereu benevol ajutorul au generat, generează şi vor genera multe acumulări de merite, fără nicio îndoială. Fiecare dintre aceste mici acte de generozitate duce la câştig pentru toate părţile implicate.

Nu solicit şi nu accept niciun fel de donaţii, şi tot ceea ce găsiţi pe acest site web este oferit complet gratuit. Totuşi, dacă doriţi să ajutaţi, vă rog să citiţi textele, şi eventual comentariile lor, şi să daţi adresa acestui site web şi fiinţelor despre care ştiţi că sunt potenţial interesate de Dharma. S-ar putea ca această "donaţie" să fie foarte binevenită, şi să ajute mult fiinţele respective, şi pe multe altele. De asemenea, tot ca "donaţie", puteţi să îmi semnalaţi erorile din traduceri, şi să îmi propuneţi alte texte de tradus, care să facă parte din Buddha-Dharma. Nu promit că vă voi urma sugestiile, însă voi reflecta asupra lor.

Foarte important, în budism nu există nici măcar noţiunea de "prozelitism", şi de aceea nu încercaţi în niciun fel să convingeţi pe cineva de ceva. Toate religiile au rolul lor, au învăţăturile lor, iar budismul nu îşi propune în niciun fel să interfereze cu ele în sens negativ, sau să adune "adepţi". Fiecare persoană decide pentru ea însăşi calea pe care doreşte să o urmeze. Însă Buddha-Dharma este şi trebuie să fie disponibilă tuturor celor care o caută sau care vor să o studieze şi să o urmeze, la fel cum este Soarele disponibil pentru toate fiinţele de pe această planetă care doresc să îl vadă şi să se încălzească de la el, sau să vadă datorită luminii sale.