Suhṛllekha (Epistolă către un prieten)

compusă de Ārya Nāgārjuna

Ārya Nāgārjuna
Reprezentare a lui Ārya Nāgārjuna
predând Dharma unui nāga

Descărcaţi traducerea în limba română, cu comentariu, de aici (introducere şi explicaţii 20 de pagini, text cu comentariu 121 de pagini, în total 152 de pagini): Nagarjuna - Epistola catre un prieten, cu comentariu.pdf

Descărcaţi traducerea în limba română, fără comentariu, de aici (text 23 de pagini, în total 35 de pagini): Nagarjuna - Epistola catre un prieten, fara comentariu.pdf

Această operă este a treia cea mai amplă şi mai profundă dintre operele lui Ārya Nāgārjuna.

Compusă din 123 de versete, ea atinge toate aspectele esenţiale ale Dharmei, atât despre Realitate cât şi despre convenţional, punând accent pe învăţăturile pentru laici. De aceea, este un ghid foarte bun pentru oricine doreşte să urmeze Dharma, indiferent de nivelul său actual de înţelegere.

Comentariul Venerabilului Je Rendawa aduce foarte multe lămuriri şi informaţii suplimentare, motiv pentru care vă recomand ca în acest caz să citiţi mai întâi versiunea comentată.

La fel ca şi alte opere ale lui Ārya Nāgārjuna, aceasta este foarte cunoscută în Orient, şi este studiată şi astăzi în toate marile şcoli budiste, fiind o lucrare de referinţă pentru foarte mulţi învăţători şi generând numeroase comentarii ulterioare.