Invalidarea obiecţiilor

compusă de Ārya Nāgārjuna

Călugări budişti tibetani
Călugări budişti tibetani în timpul unui exerciţiu de dezbatere

Descărcaţi traducerea în limba română, cu comentariu, de aici (text cu comentariu 19 pagini, în total 22 de pagini): Nagarjuna - Invalidarea obiectiilor, cu comentariu.pdf

Descărcaţi traducerea în limba română, fără comentariu, de aici (text 10 pagini, în total 13 pagini): Nagarjuna - Invalidarea obiectiilor, fara comentariu.pdf

În această operă extrem de profundă şi cu un caracter predominant tehnic, Ārya Nāgārjuna simulează un dialog cu un interlocutor care îi pune cele mai răspândite întrebări despre Realitate, despre dharme, şi aşa mai departe. În acelaşi timp, aceste întrebări sunt şi obiecţii la învăţătura Divinului Buddha, adică la Dharma.

Ārya Nāgārjuna le demonstrează ca fiind invalide, ca plecând de la premise greşite şi ca având un raţionament greşit. Prin această operă el a ajutat şi ajută foarte multe fiinţe să îşi elimine propriile vederi greşite. Prin încetarea acestor vederi greşite, la fel ca ridicarea unor văluri de pe ochi, realitatea începe să se întrevadă tot mai clar.

Deşi unii dintre noi pot găsi textul destul de greu accesibil, efortul de a-l înţelege este recompensat de faptul că propriile noastre întrebări şi îndoieli sunt limpezite cu ajutorul răspunsurilor oferite de Ārya Nāgārjuna, şi cu ajutorul analizei şi investigării pe care le putem face indirect şi direct pe baza acestor răspunsuri.