Despre Ārya Padmasambhava

Ārya Padmasambhava
Statuie care îl reprezintă pe Ārya Padmasambhava,
creată în timpul vieţii sale

Guru Padmasambhava este un Ārya Bodisattva cu o înţelepciune şi cu o putere cu totul ieşite din comun, şi care a avut o influenţă majoră în răspândirea Dharmei. El este cel care a introdus Dharma (sau Buddhismul ca religie) în Tibet, şi a coordonat o muncă imensă de traducere a Dharmei din sanscrită în tibetană, coordonând şi supervizând simultan 108 traducători.

Ārya Padmasambhava a realizat numeroase activităţi care i-au dezvăluit gradul foarte înalt de Realizare, predând învăţături foarte profunde, şi manifestând capacităţi şi puteri extraordinare.

De asemenea, a lăsat foarte multe învăţături sub formă de Terma, îngropând în stânci (fără a săpa) numeroase texte, obiecte ceremoniale şi substanţe preţioase, ca în nişte "capsule ale timpului". La momentul potrivit, după sute de ani, el a dezvăluit prin anumite semne, unor persoane familiarizate cu Dharma, locul unde se află şi modul în care se pot obţine aceste texte. Acele persoane au găsit locurile indicate prin vise clare sau prin alte semne, au aplicat instrucţiunile pentru descoperirea termei respective, şi le-au revelat.

Deşi în decursul timpului au apărut numeroase poveşti inventate conţinând exagerări stângace în ceea ce îl priveşte pe Ārya Padmasambhava, aceste Terme nu sunt folclor, iar profunzimea învăţăturilor sale este incontestabilă. De asemenea, eficienţa acestor învăţături se poate verifica în mod direct.

Ārya Padmasambhava sălăşluieşte în Sukhāvatī, Tărâmul Pur al lui Buddha Amitābha.